Dagvers - Dé dagelijkse Bijbelpodcast

👁️, 🦷 Oog om oog, tand om tand - Deuteronomium 19:11-21

Season 2025 Episode 135

Heb je weleens iemand onterecht beschuldigd of ben je zelf onterecht beschuldigd? Hoe is dat afgelopen? In deze aflevering kijken we naar Deuteronomium 19:11-21, waar 'oog om oog, tand om tand' een diepere betekenis krijgt. Ontdek hoe dit principe bedoeld was om misbruik in de rechtbank te voorkomen en denk na over de gevolgen van valse beschuldigingen

💬 Laat een reactie achter via WhatApp
🌟 Laat een review achter in jouw podcastapp!
📖Lees de tekst mee op debijbel.nl
📱 Abonneer op ons WhatsApp kanaal
📷Volg ons op Instagram
💡Schrijf je in voor tweewekelijkse Bijbelse inspiratie
❤️Lees meer over het Bijbelgenootschap

Leuk dat je luistert naar dagvers, de dagelijkse podcast van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Mijn naam is Dick. 

Vandaag lezen we Deuteronomium 19:11-21.

Maar stel dat iemand een ander met opzet doodt, omdat hij hem haat. En stel dat hij dan naar een vluchtstad gaat. Dan moeten de leiders van de stad waar hij woonde, hem terughalen. Ze moeten hem naar de familie van het slachtoffer brengen. Die zullen hem dan uit wraak doden.
Jullie moeten dan geen medelijden met de moordenaar hebben. Want als hij niet gedood wordt, is het hele volk schuldig. En dan loopt het slecht met jullie af.
Jullie krijgen allemaal een eigen stuk grond in het land dat de Heer, jullie God, aan jullie zal geven. Verander de grenzen daarvan niet! Laat de stenen tussen de akkers op hun plek liggen. Je mag ze niet verplaatsen, want ze liggen er al eeuwenlang.
Stel dat iemand een misdaad gepleegd heeft, en één persoon heeft dat gezien. Er is dus maar één getuige. In dat geval mag de dader niet veroordeeld worden. Er moeten minstens twee getuigen zijn. Pas dan kun je naar de rechter gaan.
Het kan gebeuren dat een getuige liegt en iemand vals beschuldigt. Als dat zo lijkt te zijn, moeten beide partijen naar de tempel van de Heer gaan. Daar moeten ze naar de priesters en rechters gaan die dan dienst hebben.
De rechters moeten de zaak heel precies onderzoeken. Stel dat de getuige inderdaad gelogen heeft. Dan moet hij de straf krijgen die hij de ander had willen geven. Door die getuige te straffen, zorg je ervoor dat het kwaad uit jullie volk verdwijnt. Alle Israëlieten moeten weten hoe zo iemand gestraft wordt. Dan zullen ze bang worden, en nooit meer zoiets slechts doen.
Je mag geen medelijden hebben met die getuige. Misschien wilde hij dat de ander een oog of een tand zou verliezen, of een hand of een voet. Of misschien zelfs zijn leven. Geef hem de straf die hij de ander had willen geven.’

Het is een bekende uitspraak uit de Bijbel: een oog voor een oog… Het klinkt ons misschien niet zo aardig in de oren, maar deze regel van een gelijkwaardige vergelding was bedoeld om te voorkomen dat de vergelding veel erger zou zijn dan de oorspronkelijke misdaad. Hier heeft deze maatregel ook nog een andere functie: als een Israëliet iemand vals beschuldigde bij de rechtbank, kreeg hij de straf die hij de ander had willen geven. Deze regel zorgde ervoor dat mensen een ander niet snel vals zouden beschuldigen! 

Heb je weleens iemand vals beschuldigd of ben je weleens vals beschuldigd? Hoe liep dat af?

Podcasts we love

Check out these other fine podcasts recommended by us, not an algorithm.

Bijbel in een jaar Artwork

Bijbel in een jaar

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Zij Lacht - Elke Dag Artwork

Zij Lacht - Elke Dag

Nederlands - Vlaams Bijbelgenootschap
Kind & Bijbel Artwork

Kind & Bijbel

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Lezen met je hart Artwork

Lezen met je hart

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Bijbelbekentenissen Artwork

Bijbelbekentenissen

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap